Even voorstellen …

Mijn naam is Valerie Schoonen en ik ben 16 jaar. Ik heb zuurstofgebrek gehad bij mijn geboorte. Hierdoor heb ik een handicap gekregen. Mijn handicap heet Cerebrale Parese. Hierdoor kan ik niet communiceren in gesproken taal, maar dit betekent niet dat ik niet kan communiceren.  

Hoe communiceer ik

Communiceren doe ik non-verbaal en met mijn spraakcomputer. De mensen die heel dicht bij mij staan begrijpen mij ook heel goed non-verbaal. Wanneer ik mensen niet vaak zie of ze voor de eerste keer ontmoet, gebruik ik altijd mijn spraakcomputer. Het is voor mij en mijn omgeving heel erg belangrijk dat ik deze heb. Doormiddel van mijn spraakcomputer kan ik snel duidelijk maken wat ik nodig heb, wil vertellen of wil vragen. Ik vind dit erg belangrijk, omdat ik gezien wil worden als een normale gesprekspartner. Wanneer ik mijn spraakcomputer niet bij me heb, vergt het vooral van een onbekend persoon veel geduld om mij te begrijpen. Daarom is het gebruiken van een spraakcomputer heel erg belangrijk.

Het belang van intonatie in je stem

Mijn familie en begeleiders spelen ook een grote rol in mijn dagelijkse communicatie. Vooral in situaties waar ik graag meer intonatie in mijn stem zou willen hebben. Bijvoorbeeld als ik heel erg enthousiast ben kan ik wel zeggen “ik ben heel blij”, maar dit komt toch anders over wanneer je gevoel in je stem kan leggen. Mijn familie en begeleiders helpen mij hier dan bij. Zij vullen mij dan aan en kunnen mijn gesprekpartner duidelijker maken wat ik precies bedoel, maar vooral hoe ik het bedoel. Daarom is het heel belangrijk dat deze mogelijkheid er nu komt voor kinderen. Wanneer je echte kinderstemmen gebruikt, kunnen kinderen die niet kunnen spreken ook gebruik maken van intonatie in hun stem.

Echte kinderstem

Ik had het geweldig gevonden om vroeger de keus gehad te hebben voor een echte kinderstem. Toen ik 4 jaar was ben ik begonnen met het communiceren via mijn spraakcomputer. In die tijd waren de computerstemmen nog niet zo goed ontwikkeld als dat ze nu zijn. Ik sprak toen als 4 jarig meisje met een volwassen vrouwenstem. Ik herinner het me niet meer goed hoe ik dit ervaren heb.  Wel heb ik ervaringen uit mijn omgeving gehoord.

Ervaringen vanuit mijn omgeving

Mijn ouders waren enorm blij toen ik eenmaal een spraakcomputer kreeg. Ze waren blij dat ik een stem kreeg en zelf aan kon geven wat ik graag wilde zonder dat ze mij woorden in de mond legden. Dat ik een volwassenstem had, stoorde daarom niet. Wel kregen mijn ouders vaak opmerkingen uit de omgeving. Bijvoorbeeld dat ze zeiden, “ Valerie zit bij me in de auto”, omdat de tomtom dezelfde stem had als ik. Of een ouder die de opmerking maakte dat ze het voorleesprogramma een vreselijke stem vond hebben. Terwijl dit “mijn stem” was. Dit is natuurlijk ontzettend vervelend om te horen. Ook denken mijn ouders dat het voor jongere kinderen meer herkenning had gegeven als ik een kinderstem had gehad. De drempel om mij dan aan te spreken zou kleiner geweest zijn denken zij.

Ieder persoon is uniek, ieder uniek persoon heeft een unieke stem. De stem die ik nu gebruik hoort gewoon bij mij, omdat ik deze al jarenlang gebruik. Toch is mijn stem niet uniek, omdat je de stem vaker terug hoort. Ik zou er nu dus niet meer voor kiezen om een andere stem te gaan gebruiken. De mensen in mijn omgeving zien dit ook als mijn stem. Mijn stem heb ik bijvoorbeeld ook weleens gehoord op een tomtom. Dit was wel grappig omdat ik het nooit had verwacht. Tegelijkertijd roept het ook spanning bij me op, omdat ik het gevoel heb dat ik zelf constant aan het praten ben. Hierdoor vind ik het dan ook wel weer raar. Als mensen in mijn omgeving vertellen dat ze mijn stem hebben gehoord op tv of hun tomtom, vind ik dit niet erg omdat ik weet dat dit gewoon zo is. Het is wel eens voorgekomen dat kinderen mijn stem nadeden. Dit vind ik heel erg vervelend. Ik kan er niets aan doen dat mijn stem soms heel computerachtig klinkt.

Meewerken aan het project

Heel blij was ik toen ik gevraagd werd voor dit project; het beoordelen van de kinderstemmen. Ik kreeg een geselecteerd aantal kinderstemmen toegestuurd. Deze moest ik beoordelen op een aantal punten. Hieruit werd een nieuwe selectie gemaakt. Zo bleven er steeds minder stemmen over. Tot de 2 stemmen die ze nu op de markt gaan brengen. Het is belangrijk dat de gekozen stemmen bij meerdere kinderen kunnen passen. De uitspraak moet duidelijk zijn, ze moeten geen accent hebben, niet slissen en geen te lage of een hoge stem hebben. Sommige stemmen herkende ik van tekenfilms, deze vielen dus al gelijk af, omdat ze hier niet mee geassocieerd moeten worden.

Ik kreeg kippenvel bij het horen van de gekozen stemmen. Het is geweldig dat kinderen die beginnen met het gebruiken van een spraakcomputer de keuze hebben uit een kinderstem of een volwassenstem. De stem die je vanaf het begin gebruikt gaat gewoon bij je passen en horen. 

Ik weet zeker dat de kinderen die de keus krijgen voor een echte kinderstem, hier ontzettend blij mee zullen zijn. Ook voor de omgeving van deze kinderen is het super. Want hoe geweldig is het als een kind dat niet kan communiceren met woorden op een enthousiaste manier zijn moeder kan roepen, omdat ze een goed punt heeft gehaald op school.

Tot Slot

Ik ben iemand die graag andere mensen helpt. Ik vind het super dat ik iets heb kunnen betekenen voor anderen want dit is heel belangrijk voor mij. Dit smaakt zeker naar meer. Ik zou vaker mee willen werken aan zulke projecten, dat lijkt me echt geweldig. Ook het inspireren van andere mensen vind ik erg speciaal om te doen. Zo ga ik bijvoorbeeld wel eens naar mijn oude school om samen te gaan zitten met de logopediste en de kinderen die gebruik maken van een spraakcomputer. We bespreken dan nieuwe mogelijkheden, maar ook stellen ze vragen aan mij over het gebruik van bepaalde software. Jongere kinderen op deze school kunnen zien en horen hoe makkelijk het is om met de spraakcomputer te praten. Ik hoop dat ze hierdoor enthousiast worden en net zoveel plezier aan de spraakcomputer gaan beleven als ik. Wel heb ik ook aangegeven dat je goed moet oefenen voordat je het goed beheerst. Oefening baart kunst. Ik vond het super om mijn ervaring met jullie te delen. Reacties zijn van harte welkom.